Mandyn

Fakta om kondomer

 

Titta här 9 bra fakta om komdoner att du inte visste:

9 fakta du kanske inte visste om kondomer

 1. Kondomer håller 5 år efter tillverkning

En kondom i Sverige har en hållbarhet på fem år. Eventuellt utgångsdatum betyder att kondomen är tillverkad fem år innan detta.

 

 1. Kondom är enda preventivmedlet som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar
  Kondomen är faktiskt det enda preventivmedlet som skyddar dig mot både oönskade graviditeter och könssjukdomar. Det är därmed det mest rekommenderade sättet att skydda sig vid tillfälliga sexuella kontakter. Var rädd om dig och även din partner!

 

 1. En kondom rymmer ca 7 liter vatten

Visste du att en kondom rymmer hela sju liter vatten? Det innebär också att du absolut inte skall spola ner dem i toaletten. En vattenfylld kondom kan enkelt orsaka stopp i vattenledningar och orsaka ännu mer problem i reningsverken. Kondomerna hör helt enkelt hemma i soporna. Precis som allt annat skräp.

 

 1. Varje kondom testas för hål vid tillverkning

En kondom produceras av en vit seg vätska som börjar med en så kallad latextappning. Den tappas ut ur träd som sedan kondenseras till ett 60-procentigt koncentrat. Denna råvara skickas sedan till fabriken där kvaliteten kontrolleras ytterligare. Sedan blandas latexgummit med olika kemikalier.  Därpå följer vulkaniseringen av denna kondom som gör att den håller sin elasticitet och står emot värme. Det gör det även möjligt att göra den så tunn. Sedan sker gjutningen av själva formen. Avslutningsvis så tvättas och torkas kondomerna för att sedan pudras med så kallat talk. Detta för att gummit inte skall klistra ihop sig. Genom en elektrisk ström, kontrolleras varje kondom, att den inte har några hål.  Detta gör varje kondom till en högkvalitativ slutprodukt!

 

 1. Plastkondomer som alternativ till gummi

Visste du att kondomernas lates innehåller proteiner som en del människor är allergiska mot. Detta kan förklara otrevliga reaktioner på huden efter att ha använt en kondom. Är du allergisk så finns det alternativ gjorda av plast. De är dock inte lika elastiska som latexkondomen, men är dock något bredare för att de ska kunna passa bra trots allt. Dessutom är de tunnare än latex och leder även värme som kan göra känslan ännu bättre! Mest positiva saker med andra ord, förutom att de är något dyrare. Men tummen upp för dig som är allergiker.

 

 1. Tacka Charles Goodyear för din kondom

Det är tack vare Charles Goodyear experimenterande som vi har dagens kondomer. Det var han som uppfann gummit som är så pass tåligt och elastiskt att man kunde börja använda dem som kondomer. Känner du igen namnet? Ja, det är därifrån namnet på Goodyear-däcken kommer. Även producerade av gummi.

 

 1. 5 miljarder kondomer används världen över varje år

Tycker du att det verkar lite med tanke på världens befolkning? I många länder finns faktiskt inte ens kondomer. Eller så är det för dyrt för många att köpa kondom med hög kvalitet. Svenskar kan skatta sig lyckliga med så pass lättillgängliga och pålitliga kondomer. Det är även enkelt att köpa en kondom online.

 

 1. Dubbla kondomer funkar inte

Har du någonsin hört att  om du trär en kondom på en annan så skall det vara säkrare? Detta är faktiskt helt fel, eftersom friktionen mellan de två kondomerna riskerar att de går sönder. Då går båda sönder och plötsligt riskerar du att bli gravid, eller få tjejen att bli gravid istället.

 

 1. Kondom för skönare känsla

Vissa använder faktiskt sig av kondom för att de tycker det är skönare. Eftersom kondomen även har glidmedel är detta en praktisk tvist som även kan variera sexlivet lite när man är i en stadig relation. Med olika smaker och profiler så kan dessutom det vara något nytt att pröva för dig med en permanent partner. En kondom kommer i alla möjliga storlekar och former.

Scroll To Top